Mari de Bijl

Lezing

Mari heeft een lezing gemaakt over allerlei nieuwkomers in onze natuur, gewenst of ongewenst. Hij neemt u mee van de Aziatische duizendknoop naar de wolf en van de eikenprocessierups naar de oehoe.

Mari de Bijl, geboren op een boerderij in Rosmalen zat in de schoolklas liever naar buiten te kijken dan in zijn schoolboeken. Dat kan fout uitpakken maar in Mari zijn geval heeft het potje een passend dekseltje gevonden en werkt hij al ruim veertig jaar als boswachter in het groene Heeze. Daar werkt hij voor Brabants Landschap met als officiele functie ‘ beheerder zuidoost’. Het betekent dat Brabants Landschap hem bijna drieduizend hectare natuur toevertrouwt en dat is zowel een hele uitdaging als een hele verantwoordelijkheid. Maar Mari doe zijn werk nog steeds met plezier.

Bijkomend is Mari al ruim tien jaar natuur-columnist voor het Eindhovens Dagblad. Elke maandag verschijnt een stuk van zijn hand met, meestal, een luchtige beschrijving van de natuur. Soms vind Mari het nodig even door te halen in zijn column want de bedreigingen voor de natuur (denk aan de insectensterfte) zijn legio en overstijgen zijn beheersgebieden.